fredag 25 februari 2011

Foldräkt: kjolsäcken

Jag har glädjen att presentera den första färdiga delen i min folkdräkt!


Det är alltså kjolsäcken = fickan.
En liten actionbild också:

torsdag 24 februari 2011

Flätmössa


En presentmössa.
Garn: 7 veljestä, stickor 4. 80 maskor i början, ökning efter resåren. 

onsdag 23 februari 2011

Monsterväskor

För 1½ år sedan kände jag ett behov för en påse för mina sytillbehör. Jag fick en idé att göra en liten monster med dragkedja till mun. Just nu kan jag tyvärr inte hitta påsen för att fota den eftersom min man håller på att flytta runt alla möblerna i lägenheten.

Nåväl. Jag tyckte så mycket om påsen att jag ville ha en axelväska i samma modell:


Jag har sytt flera påsar och väskor i samma modell, till julmarknad och till present. Här är en väska som en födelsedagspojke fick till present förra helg:



lördag 19 februari 2011

Hornhuvud



Vad är nu detta? Jo, gårdagens pyssel inför helgens festligheter.
Hornen är av hobbyfilt med ståltrådsförstärkning.
Laika fick också prova på att vara ren:


I bakgrunden kan man se vår "riktiga" ren, Fiona Katrinplommon. 

torsdag 17 februari 2011

Min inre skogshuggare

Jag lånade i december boken Jämälangasta av Sanna Vatanen från bibblan. Där fanns det en snygg lumberjack-mössa som jag ville göra. Såhär blev resultatet:


Mössan krävde även mustasch. Eftersom jag inte har någon så fick jag klippa en i filt. Men den rätta känslan infann sig inte, så vi skickade mössan till en vän med en bättre attityd. 

De bruna delarna är virkade och de lurviga stickade. Jag har tyvärr inte några bättre bilder eftersom jag eller någon annan råkade radera dem från datorn. Så går det ibland.

lördag 12 februari 2011

Julklappsmattan

Den här virkade mattan fick vännen Patricia till julklapp. I bilden har den hittat hem!

tisdag 8 februari 2011

Kråkan



Den här kråkan gjorde jag när vi var i slöjd-museet i Jyväskylä i somras. Det är en väldigt trevlig ställe för den slöjdintresserade, men även en oinvigd kan nog tycka att det är kul. Museet är inte för stort så man orkar titta på allt, och det är många saker man får prova och känna på.

En av mina favoriter i museet var ett fint rum där man får göra själv något litet slöjd att ta med sig. Det fanns en pärm med instruktioner för ett tjugotal olika saker, och man kunde förstås göra något annat också. Jag gjorde kråkan, som Daniel fick. Daniel gjorde en rockig brosch till mig.

måndag 7 februari 2011

Knyppling

Jag började knyppla i höstas och har väl kommit en bit på den vägen nu. Här är min pågående knyppling:



Tja, man kan nog inte se så mycket från de där bilderna. Men vad gör man. Det är många nålar. 
Här är en tidigare övning, omonterad förstås.


Efter knypplingen som jag håller på med nu tänker jag knyppla en spets till folkdräkten. Den spetsen är faktiskt enklare än den som jag håller på med nu, så jag ser fram emot den. Jag är inte den som älskar att göra alltför komplicerade grejer.

OS!

Förra vinterns kanske mest populära virkning i Sverige var OS-mössan. Det var ju klart att Daniel ville ha en egen.


Han köpte garnerna själv hos Stick-Pelle i Hudiksvall, det tyckte jag var duktigt gjort. Han valde bra färger! Jag virkade i två- eller tredubbelt garn, beroende på färgen. Jag virkade utan mönster, kollade bara på bilder på nätet.

söndag 6 februari 2011

Matta 2

Den här mattan virkade jag någon gång mellan jul och februari.



Mönstret är från Kauhavan Kangas-Aitta. Eftersom det mörkgråa inte räckte ända till kanten, tog jag några olika röda mattrasor från mina gömmor för den sista raden. Jag tror att den blev faktiskt snyggare än vad den hade varit som enfärgad.
Mattan är ungefär en meter i diameter.

onsdag 2 februari 2011

Matta

Den här mattan vävde jag för några månader sen. Först hade jag känslan att det blir en fulmatta, men det visade sig bli en finmatta ändå! Laika verkar åtminstone gilla den.

Folkdräkt

Jag har börjat sy Helsinge sockendräkt till mig själv. Bild finns här. Jag går på en kurs i Medborgarskolan för jag skulle nog inte kunna räkna ut själv hur jag ska göra. Dessutom träffar jag trevliga damer med samma intresse!

Hålsömmen för blusen är klar, och igår började jag med rynkningen i ärmarna.


Jag håller även på att sy kjolsäcken. Den är rolig att sy, men det var läskigt att klippa i början.


Fickan är av svart kläde. Man klipper hål i den och sätter bitar av rött, gult och blått kläde under och sedan syr runtom med lingarn. Som man kan se av bilden så har jag kommit halvvägs. Samt fått en massa djurhår i klädet.